TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
İstanbul dışındaki 12 toplantı sonuçlarına ilişkin ham verileri TBMM Başkanı Çiçek’e ileten Hisarcıklıoğlu, “Dileğimiz, anayasa yazım sürecinde dikkate alınması” dedi.
ANKARA - Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın sonuç raporu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verilmek üzere, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sunuldu.
“Türkiye Konuşuyor” sloganıyla yapılan Anayasa Vatandaş Toplantıları, Ankara, Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Ankara (sadece kadınların katılımıyla), Antalya, Samsun, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Erzurum ve İstanbul’da, yaklaşık 6 bin 500 anayasa gönüllüsü vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantılarda gerçekleştirilen tartışma ve oylamaların (İstanbul dışında) ham verileri yaklaşık 15 bin sayfalık bir raporda toplandı. Bu çalışma, 9 Mayıs 2012 Çarşamba günü TOBB’da yapılan bir törenle Platform tarafından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e iletildi.
Sonuç Raporu’nun teslim töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bize artık bölgesel güç olmak yetmiyor. Hedefimiz küresel bir güç haline gelmek. Türkiye bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi. Daha da büyük ve güçlü olacağımıza inancım tam. Çünkü bizde cesaret var, azim var, kararlılık var. Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak. Hedefimiz vatandaşları daha zengin ve mutlu bir ülke olmak. Bunun için de Türkiye’nin acilen yeni bir anayasaya ihtiyacı var” dedi.
“Yeni anayasa için yollara düştük”
Bu bilinçle Anayasa Platformu Girişimi olarak 2007 yılında biraraya geldiklerini hatırlatan TOBB Başkanı, şöyle devam etti:
“Bu görev bilinciyle yollara düştük. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda oluşturulan müzakere ortamını, yurt çapına yaymak için 13 tane Anayasa Vatandaş Toplantısı düzenledik. Toplantılarda kullandığımız yöntem ile pek çok açıdan Türkiye için bir ilki hayata geçirdik. Toplantılarımızın katılımcıları, cep telefonları üzerinden tesadüfi yöntemle çağırdığımız vatandaşlarımızdı. Yani araya aracı koymadan doğrudan halkımız ile buluştuk. 10’ar kişilik masalarda birbirini hiç tanımayan, ama bu ülkenin geleceği hakkında sözü olan insanlar saatlerce anayasayı tartıştı. Katılımcılara yaklaşık 50 soru sorduk. Sorularımız güncel anayasal konular etrafında, yönlendirme yapmayacak şekilde belirlendi. Sorularımız bir anketten öte birbirini anlama, tartışma, müzakere ve karşılıklı ikna için zemin oluşturmayı amaçladık.
Yani, yalnızca evet/hayır diye cevap verilen bir anket yapmadık. Sorulara ‘evet’ cevabı verenlerin kafalarının içinde taşıdıkları ‘ama’ları da dile getirebilecekleri bir toplumsal müzakere ortamı oluşturduk. Bu müzakerenin tutanaklarını da son derece ayrıntılı bir biçimde tuttuk. Anayasa Vatandaş Toplantıları sayesinde, her tür kamuoyu anketinden daha ileride, eşsiz bir bilgi seti derlemiş olduk. Şimdi de 13 toplantıda 6.500 Anayasa Gönüllüsü’nden topladığımız 15.000 sayfalık tartışma tutanaklarını, Meclisimize ve Anayasa Uzlaşma Komisyonumuza teslim ediyoruz.”
“Vatandaşların taleplerinin takipçisi olacağız”
Hisarcıklıoğlu, vatandaşların yeni anayasa talebinin büyük bir oranda olduğunu kaydetti ve “Katılımcıların yaklaşık %70’i mevcut anayasayı beğenmediğini belirttiler” dedi. “Bugün eşsiz bir bilgi setini sizlere değerlendirilmek üzere teslim ediyoruz. Dileğimiz, bu müzakere sonuçlarının anayasa yazım sürecinde dikkate alınmasıdır” diyen M. Rifat Hisarcıklıoğlu, anayasa gönüllüsü olarak sürece destek veren ve “Bu söylediklerimiz kaale alınacak mı?” sorularını yönelten vatandaşların bu taleplerinin takipçisi olacaklarını ifade etti.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise şöyle konuştu:
''Gece demeden, gündüz demeden toplantı yaptığımız her yerde bu işin yükünü omuzlayan isimli isimsiz birçok arkadaşımız var. Bu vesile ile onlara teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu toplantıların çoğunu pazar günü yaptık. Kendi özel hayatlarını bir tarafa bırakarak, tatil günlerinde bu toplantılarımıza katılarak sabahtan akşama kadar mesai yapmış vatandaşlarımız var. Onların da hepsine teşekkür ediyoruz. Ama bir teşekkürümüz de TBMM Başkanı olarak 4 siyasi partimizin saygıdeğer genel başkanlarınadır. Onlar toplumun yeni anayasa talebini önemseyerek, ihtiyaçlarını değerlendirerek bu dönem yeni bir anayasayı milletimize armağan etmek üzere 12 milletvekili arkadaşımızı böylesine tarihi ve önemli bir sorumluluk, şerefli bir sorumluluğu bizlere yüklemek suretiyle, destek vererek bu süreci başlatmış oldular.”
“Temennim siyasete bu tablo egemen olsun”
Yeni anayasa konusunda 1 Mayıs'tan itibaren yeni bir sürecin başladığını belirten Çiçek, İnşallah bu yılın sonuna milletimize yeni bir anayasayı armağan etmek için yoğun bir çabanın içerisinde olmuş olacağız'' dedi. Anayasa yapım işinin konuşulduğu kadar kolay bir iş olmadığını, belki de yasama faaliyetleri içerisindeki en zor iş olduğunu kaydeden Çiçek, müzakere masasında söylenen, konuşulan her şeyin ''daha iyi bir anayasa'' noktasında olduğunu belirtti. Meclisteki 4 siyasi parti temsilcisinin gayet medeni ilişkiler içerisinde Türkiye'nin her bölgesine gitmek suretiyle vatandaşı dinleme çabası içerisinde olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Zannediyorum anayasa kadar bu tablo da önemlidir. Temennim odur ki Türkiye siyasetine bu tablo, bu olumlu tablo egemen olsun'' diye konuştu.
Platform üyelerine plaket verildi
Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, Anayasa Platformu üyesi TOBB, TZOB, Türk-İş, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, TUSKON, TÜRMOB, TÜRSAB, Türkiye Noterler Birliği, TÜMSİAD, TÜRKONFED, TESK, Hak-İş, Türkiye Barolar Birliği, MÜSİAD, TOFED, Türkiye Emekliler Derneği, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve TİSK temsilcilerine birer teşekkür plaketi ve belgesi verdi.
Sonuçlara ilişkin TBMM 'ye yapılan sunum için tıklayınız.
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024
30/12/2024
24/12/2024