TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
"Küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz neden büyümüyorlar" sorusunun yanıtı, tahmin ettiğimizden çok daha karmaşık olabilir.
Türkiye'nin hızlı büyümesi için gerekli olan hikayeyi Orta Vadeli Program'da göremiyoruz. Peki bu hikaye nasıl bir hikaye olmalı? Bence küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme problemlerine odaklanan bir program, Türkiye'nin büyüme hikayesinin ana omurgası olmak durumunda. Türkiye'de KOBİ'ler anormal bir durum içinde yaşıyorlar. Oradaki anormalliği çözmeden, Türkiye'nin hızlı büyüme oranlarını yakalaması pek mümkün gözükmüyor.
Öncelikle şu tespiti yapmak gerekiyor. Bir ekonominin sağlıklı büyümesi, ya o ekonomideki firmaların büyümesiyle, ya da o ekonomiye yeni firmaların girmesiyle yakından alakalı. Firmaların sağlıklı biçimde büyümediği bir ekonominin büyümesi ise ya sürdürülebilir olmuyor, ya da istihdam yaratılması gibi arzu edilen sosyal sonuçları sağlamıyor. Dinamik bir ekonomide ise, piyasaya yeni giren mikro ölçekli işletmeler (start-up), piyasa testini geçmeleri durumunda büyümelerini devam ettirip, önce küçük, sonra orta ölçekli oluyorlar, başarılarının kalıcı olması durumunda ise büyük ölçekli firma haline gelebiliyorlar. İnovasyona dayalı ekonomilerde, büyümenin ana motorunun piyasalara giriş yapan yenilikçi ve küçük işletmelerin, hızlı büyüyebilmeleri olduğunu biliyoruz. Firmaların büyümesi, ya verimlilik artışı yoluyla, ya istihdam artışı, ya da her ikisinin karışımı biçimde oluyor. Verimlilik artışlarının kaynağında da, yeni ürünlerin/hizmetlerin ortaya çıkması, yeni iş yapma biçimleri (teknolojik değişim), ya da organizasyonel değişiklikler belirleyici olabiliyor.
Türkiye'de firmaların büyümesi açısından durum nedir diye baktığımızda ise, ortaya gerçekten de anormal bir tablo çıkıyor.[1] Alttaki iki şekli de Dünya Bankası Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu'ndan aldım. İki resim iki bin kelimeye bedel misali, Türkiye'de KOBİ'lerin içinde bulunduğu anormal durumu açıkça görebiliyorsunuz. İki bin kelimeyle sizi boğmak yerine, aşağıdaki tespitleri hızlıca yapmayı tercih ediyorum:
Anormallikle ilgili bu tespitleri yaptıktan sonra, doğal olarak peki ne yapmalı diye sormak gerekiyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz neden büyümüyorlar sorusunun yanıtı, tahmin ettiğimizden çok daha karmaşık olabilir. "İnovasyon ve girişimcilik ekosistemi" dediğimiz, bir iş modeli fikrinin hayata geçmesinden, hızlı büyümeye başlamasına ve piyasada yer edinebilmesine kadar uzanan süreçte, firmaların içinde bulundukları "ortamı" temizlemek, düzleştirmek ve iyileştirmek gerekiyor. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde hızlı büyüyebilmesi, bu ekosistemin onarımı, dolayısıyla KOBİ'lerin normalleşmeye başlamasıyla yakından alakalı görünüyor. Ekosistem nasıl onarılmalı, işe nerden başlamalı sorularını ise bir sonraki yazıya bırakıyorum.
Şekil 1: KOBİ'lerde Anormalliğin Resmi: Firmaların büyüklüklerine ve yaşlarına göre istihdamlarında büyüme oranları (2004-2007)
Kaynak: Dünya Bankası, İşletme Anketleri (2008)
Şekil 2: 16 yaşından büyük firmaların oranı, firma büyüklüğüne göre, 2008
Kaynak: Dünya Bankası, İşletme Anketleri (2008)
[1] Önce TÜİK'in firma bazlı veri yayınlamada geri kalması nedeniyle bu konuda fazla sayıda akademik çalışma yok. Ben bu yazıda, gündemde maalesef hak ettiği yeri bulamamış bir Rapor'daki, Dünya Bankası'nın Mayıs 2010'da kamuoyu ile paylaştığı Yatırım Ortamı Değerlendirme (ICA) raporundaki verileri kullanıyorum. Eğer Türkiye'nin büyüme meselesiyle ilgileniyorsanız ve bu Rapor'u okumadıysanız, okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
[2] Dünya Bankası, mikro firmaları 10'dan az, küçük firmaları 11-50 arasında, orta firmaları 51-250 arasında, büyük firmaları da 251'den fazla çalışana sahip firmalar olarak tanımlanıyor.
Esen Çağlar, TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti, http://www.tepav.org.tr/tr/ekibimiz/s/25/Esen+Caglar
20/11/2024
19/11/2024
19/11/2024
19/11/2024
18/11/2024