TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV, istihdam piyasasındaki arz-talep uyuşmazlığının giderilmesi amacıyla kamu ile iş dünyası arasında başlatılan Beceri'10 Projesi'nde meslek ve mesleki eğitim ihtiyaçlarını ortaya koymak için il il dolaşıyor.
ANKARA - Kamu kesimi ile iş dünyası arasında istihdam artışı hedefiyle başlatılan ve "Beceri'10" sloganıyla yürütülen "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi"nde çalışmalar hızlandı. TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ tarafından yürütülen çalışmaların önemli bir ayağını da TEPAV sürdürüyor. Proje'nin bileşenlerinden "İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri"nden sorumlu olan TEPAV, il il dolaşarak istihdam piyasasının yerel fotoğraflarını çekiyor. TEPAV, şu ana kadar bu çalışmayı Proje'nin yürütüldüğü 19 ilin 10'unda tamamladı. İhtiyaç analizleri, illerin istihdam durumları, meslek talepleri ve mesleki eğitim ihtiyaçları gibi verileri ortaya koyması açısından önem taşıyor.
Amaç: Arz-talep uyuşmazlığına çözüm bulmak
"Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM)" Projesi, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon'dan oluşan 19 pilot ilde yürütülüyor. Projeyle 5 yıl içinde 1 milyon işsizin mesleki eğitimden geçirilerek istihdam edilmesi hedefleniyor. İşgücü piyasasının ihtiyaçlarına göre yeniden tasarlanacak eğitimlerle mesleki eğitimi güçlendirme amacı taşıyan projede, işçi ile işveren arasındaki arz ile talep uyuşmazlığından kaynaklı işsizliğe çözüm bulunmasına çalışılıyor. Proje, bu hedefler doğrultusunda 4 bileşen altında yürütülecek:
"Eğitim altyapısının güçlendirilmesi, işgücü piyasası ihtiyaç analizlerinin gerçekleştirilmesi, kursiyer seçimi ile staj ve iş yerleştirmelerinden oluşan eşleştirme çalışmaları, yeni tasarlanan kursların uygulanması."
10 ilde çalışmalar tamamlandı
TEPAV, bu bileşenlerden işgücü piyasası ihtiyaç analizlerinden sorumlu kuruluş olarak çalışmalarda yer alıyor. Çalışma kapsamında firmalarla yüzyüze görüşülerek anketler yapılıyor. Anketler 28 sorudan ve firmalardan stajyer taleplerinin alındığı "Niyet Formu"ndan oluşuyor. Bu süreçte anketleri illerdeki Odalar ve ilgili Türkiye Sektör Meclisleri'yle birlikte gerçekleştiren TEPAV, ihtiyaç analizleri konusunda ise TOBB ETÜ ile çalışıyor. Bu çerçevede 19 ilden firmalarla 6.000 anket yapılması öngörülüyor. Şu ana kadar Konya, Denizli, Trabzon, Adana, Mersin, Kocaeli, Antalya, İzmir, Manisa ve Samsun'da olmak üzere 10 ilde çalışmalar tamamlandı. Gerçekleştirilen anket sayısı da 4.638 oldu.
İllerde yapılan toplantılara işdünyası büyük ilgi gösteriyor.
İhtiyaca uygun kurslar açılacak
"İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri"nin tamamlanmasıyla illerde ortaya çıkacak olan tablo, ihtiyaçların belirlenmesiyle bunlara uygun kursların açılması açısından önem taşıyor. Çalışmanın ardından söz konusu 19 ilde işsizlere dönük meslek edindirme kursları açılmaya başlanacak. İşsizler 3 ay teorik ve pratik eğitimin ardından sanayi kuruluşlarında da 3 ay staj yapacak. Başarılı olan stajyerlerin ise tamamına yakınının illerde Odalar'a üye firmalarca istihdam edilmesi sağlanacak.
Meslek kurslarını tamamlamış olan kişileri stajyer olarak çalıştıran firmalar herhangi bir maaş ödemeyecek, stajyerlerin günlük 15 TL olarak belirlenen ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak. Ayrıca stajını başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlanacak. Buna göre; istihdam sağlayacak firmalar 4.5 yıla kadar bu kişilerin Sigorta Primi İşveren Payı ödemelerinden muaf tutulacak. Bu ödemeler yine İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.
03/12/2024
03/12/2024
02/12/2024
02/12/2024
27/11/2024