TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Türkiye’de bir belediyeye ilk internet alan adı tahsisi üzerinden yaklaşık 19 yıl geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi adresi olan ibb.gov.tr doğduğunda tarih 11 Mart 1997 idi.[1] Aradan geçen yıllarda internet tek taraflı bilgi sunan elektronik bir ilan panosundan bir yaşam alanına dönüşürken yerel yönetimler de vatandaşlarla kurdukları ilişkileri internet üzerinden yeni etkileşim biçimlerine dönüştürdüler. Özellikle facebook ve twitter gibi sosyal medya mecraları son birkaç yılda yerel yönetim vatandaş ilişkilerini başka bir düzeye yükseltti. Emlak vergisini ödemek, imar durumunu öğrenmek, nikâh tarihi almak, şikâyet bildirmek ve takip etmek gibi internet ortama aktarılan hizmetler, web sitesi üzerinden belediye gündemi ile ilgili bilgi, belge, haber sunmanın yanı sıra sosyal medyadaki kullanıcı hesapları aracılığıyla bizimle birebir ilişkiler kurarak bize günaydın diyen, espri yapan ve bu şekilde şehrin yönetimini “umursamamızı” sağlayan belediyelerimiz var.
Belediyelerin internet üzerinden kurdukları etkileşimin niteliği yerel yönetim-yurttaş ilişkisi hakkında bir şey söyleyebilir mi? Bu soruya cevap vermek daha derin bir takım araştırmaları gerektirmekte ancak açık kaynaklardaki sosyal medya hesapları ve web sitesi kullanım verilerine erişerek belediyelerin internet ortamındaki etkinliği ve insanlarla etkileşimi konusunda bir fikir sahibi olabiliyoruz. Peki hangi belediye ne kadar başarılı? Bunun için internet etkileşim performansı adını verebileceğimiz bir endeksi elimizdeki verilerden oluşturmak mümkün.
Bu tür bir etkileşim performansı kuşkusuz resmin bir kısmını göstermektedir. Büyükşehir belediyelerinin bir tür “ e-yönetişim performansını” arıyor olsaydık başka pek çok faktörle de ilgilenmemiz gerekecekti. Örneğin web ortamına aktarılan hizmetlerin oranı, kullanım kolaylığı, açık veriseti sayısı, bilişim hizmetlerine ayrılan kaynaklar gibi niteliksel, niceliksel pek çok gösterge birlikte değerlendirilebilir. Daha geniş bir verisetiyle de resmin daha da büyüğü olan iyi yönetişim performansı hesaplanabilir. Bu tür kalite göstergelerinin geliştirilerek belediyelerin çeşitli planlama süreçlerinde geliştirdikleri şehir vizyonlarıyla entegre edilmelidir. Tabi siyasi rasyonelin iyi yönetişim üzerinde kurulduğu olduğu kaliteli bir demokrasiyi samimi olarak istiyorsak…
Endeksin hesaplanması
Etkileşim performansını hesaplamak için üç temel veri kaynağı kullanıldı. Bunlar 1) internet trafiğinin kaydını tutarak web sitelerine erişimle ilgili çeşitli metrikler üreten alexa.com, 2) facebook.com ve 3) twitter.com[2] üzerindeki belediye hesaplarının kullanım ve etkileşim istatistikleri.
Bu üç kaynaktan elde edilen değişkenler[3] ve açıklamaları şöyle:
Elde edilen değişkenler temel bileşenler analizine[5] tabi tutuldu ve 10 değişkenden oluşan üç kümeye (bileşen) indirgendi. Değişkenlerin oluşturduğu bileşenleri kümelenmelerine göre Tablo 1’deki gibi gruplandırabiliriz.
Tablo 1: Endeks bileşenleri ve değişkenler
Bileşen 1: Sosyal medya etkileşimi |
Bileşen 2: Web sitesinin diğer sitelere kıyasla popülerliği |
Bileşen 3: Web sitesi içeriğiyle etkileşim |
1.Facebook sayfası hakkında konuşanların oranı |
7.Web sitesi küresel popülerliği |
13.Sitede kalma süresi |
2.Facebook sayfa beğeni oranı |
9.Web sitesi ülke popülerliği |
12.Günlük sayfa gösterimi |
5.Twitter takipçi oranı |
14.Arama motorlarından erişme oranı |
11.Sekme (Bounce) Oranı |
6.Günlük Tweet sayısı |
30 büyükşehir belediyesi içinde değişkenlerin iyi performansı gösterecek şekilde en yüksek (ör. günlük tweet sayısı) veya en düşük (ör.Türkiye sıralamasındaki yeri) değere 100 puan verilerek, diğer şehirlerin değerleri yüksek performans değerlerine oranlanmış, önce bileşenler içinde ortalama ardından bileşenler içinde ortalamalar alınarak endeks değeri hesaplanmıştır.
Buna göre [0-100] aralığındaki endeks değerlerine göre büyükşehir belediyeleri en yüksek performanstan en düşük performansa göre Tablo 2 ‘de sıralanmaktadır. Tabloda birleşik endeks sırası ve ayrıca bileşenlere göre sıralamalara da yer verilmiştir. Birleşik endekse göre ilk üç sırayı Erzurum, Diyarbakır ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri almaktadır.
Tablo 2: Endeks değer ve sıralamaları
Tablo 3’te ise dikkate alınan tüm değişkenlerin değerlerine göre 30 büyükşehir belediyesi arasında yapılan sıralamalar verilmektedir. Belediyeler en iyi performans sergileyen belediye 1 en düşük performans ise 30 olmak üzere [1-30] aralığında sıralanmaktadır.
Tablo 3: Değişkenlere göre belediyeler arası sıralama
[1] ODTÜ altında faaliyet gösteren Nic.tr (".tr" Alan Adları) Yönetimi sitesinden (www.nic.tr) elde edilen alan adı tahsis tarihine göre.
[2] Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal twitter hesabı yoktur, Sakarya B.Şehir Belediyesi ise hesabından tweet paylaşımı hiç yapılmamıştır. İzmir B.Şehir Belediyesi’nin resmi twitter hesabı olmamasına rağmen @izmirbeltr isimli hesap belediyenin resmi facebook sayfasındaki paylaşımları günlük olarak paylaştığı için çalışmaya dahil edilmiştir.
[3] Twitter.com ve Alexa.com verileri 3 Aralık 2015, Facebook.com verileri 7 Aralık 2015 tarihinde elde edilmiştir.
[4] Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından yayınlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin İl Bazında Yıllık İstatistik Bülteni’nden elde edilen “Mobil Cepten İnternet” 2014 yılı verisi
[5] Aralarında korelasyon bulunan p sayıda değişkeni açıkladığı yapıyı, aralarında korelasyon bulunmayan ve sayıca orijinal değişken sayısından daha az sayıda (p>k) orijinal değişkenlerin doğrusal bileşenleri olan değişkenlerle ifade etme yöntemine denir. Kaynak: www.stat.gen.tr
Fatih Özatay, Dr.
22/11/2024
Fatih Özatay, Dr.
20/11/2024
Güven Sak, Dr.
19/11/2024
M. Coşkun Cangöz, Dr.
16/11/2024
Burcu Aydın, Dr.
16/11/2024